Wanneer er sprake is van een voedselallergie, reageert ons afweersysteem in extra mate op de eiwitten die we binnen krijgen door middel van ons voedsel. In vrijwel al het voedsel dat dierlijk of plantaardig van aard is, zijn eiwitten te vinden. De eiwitten die een reactie veroorzaken, worden allergenen of triggers genoemd. Indien er sprake is van een allergische reactie, markeert het afweersysteem de allergenen als indringers die uit het lichaam verwijderd moeten worden.

Geschat wordt dat in Nederland ongeveer 8% van alle kinderen te maken heeft met een voedselallergie en dat dit bij volwassenen ongeveer 2 tot 3% is. De reden dat het percentage onder kinderen hoger ligt, is dat bij hen de darmen nog niet helemaal volgroeid zijn. Kinderen kunnen hierdoor eiwitten minder goed afbreken waardoor de kans op een allergische reactie groter is. Het komt daarom regelmatig voor dat volwassen personen over hun voedselallergie heen gegroeid zijn.

Oorzaken voedselallergie

Elk voedingsmiddel dat eiwitten bevat kan in theorie een voedselallergie veroorzaken. Er zijn echter een aantal producten waarvan bekend is deze vaak een allergische reactie uitlokken. Van een voedselallergie is vaak sprake bij:

  • Tarwe
  • Noten/pinda’s
  • Mosterd
  • Melk (lactose)
  • Melk (koemelk)
  • Kippenei
  • Vis / schelp- en schaaldieren
  • Soja
  • Lupine

Bovenstaande producten staan in Europa bekend als vaak voorkomende allergenen. Wanneer één van deze middelen verwerkt is in een product, wordt een product daarom bij de wet verplicht om dit te melden op de verpakking.

Voedselallergie symptomen

Hoe iemand de symptomen van een allergische reactie ervaart, zal per persoon verschillen. Het duurt ongeveer 15 to 20 minuten voordat de klachten van een voedselallergie zich zullen openbaren. De klachten variëren van onschuldig tot zeer ernstig en kunnen zich als volgt uiten:

  • Op de huid
    Jeuk en uitslag over de hele huid. Uitgebreide roodheid, galbulten en zwelling. Eventueel ook
    zwelling van de tong en/of lippen
  • In en rondom de ogen
    Roodheid, jeuk, tranen en dikke ogen
  • Darmen en maag
    Diarree of verstopping, overgeven, slikproblemen en kramp
  • Luchtwegen
    Benauwd voelen, moeilijk ademen, piepen, hees zijn, droge hoest, verstopte neus of juist een
    loopneus, jeuk aan de neus
  • Hartklachten
    Zweten, flauwvallen, duizeligheid, bleekheid, zwakke pols, buitenbewust raken, in shocktoestand zijn

Behandeling van voedselallergie

Voorafgaand aan de behandeling van een voedselallergie, is het van belang dat de juiste diagnose gesteld wordt. Uw huisarts zal daarom beginnen met een diagnostisch onderzoek door middel van een allergietest. Ook zal de huisarts vragen stellen om mogelijke andere aandoeningen uit te kunnen sluiten. Indien nodig zal er ook een allergologisch onderzoek uitgevoerd worden. Het beste kunt u dit onderzoek uit laten voeren door een medisch specialist met kennis van voedselallergieën.

Wanneer er een diagnose gesteld is zal de allergie behandeld worden door middel van een dieet met eventuele aanvulling van medicijnen. Met het dieet worden de allergenen uit uw voedingspatroon geschrapt, om zo allergische reacties te voorkomen. Dit kan echter wel leiden tot een uitgebalanceerd en eentonig dieet. U doet er daarom verstandig aan om een diëtiste in te schakelen voor advies over de juiste voeding.

Wanneer klachten aanhouden zal uw huisarts ter aanvulling medicijnen voorschrijven. Voor de noodbehandeling op een ernstige allergische aanval zal het toedienen van adrenaline door middel van adrenaline auto-injector geadviseerd worden.

Hulp nodig bij een voedselallergie?

Herkent u bovenstaande symptomen bij uzelf of bij iemand in uw omgeving? Het kan soms lastig zijn om de juiste specialist of diëtist te vinden wanneer u hulp nodig heeft bij een voedselallergie. Neem daarom contact op met uw huisart. Deze kan u verder helpen.

Meer weten over voedselallergie?

Wilt u meer weten over voedselallergie? Bezoek dan de website van Stichting Voedselallergie. Hier vindt u alle actuele informatie en de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen over voedselallergie.

Hulp nodig? Vind uw huisarts in de buurt.

« Terug naar index woordenlijst

Onze website maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruikersvriendelijker. Lees meer over cookies

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten